Kepçe Kulak Ameliyatı
Kepçe Kulak Ameliyatı yaklaşık olarak 1 saat süren, hastanın işlemden hemen sonra aynı gün evine dönebildiği, oldukça kısa iyileşme süresi olan bir ameliyattır.
Farklı Bozukluklar için
Farklı Kulak Ameliyatı Yöntemleri
Kepçe kulağın meydana gelmesine neden olan anatomik bozuklukların farklı farklı olabilmesi nedeniyle plastik cerrah tarafından yapılacak kulak ameliyatı değişkenlik gösterir.
Klinikte Kulak Ameliyatı
Hastaneye gitmeye gerek kalmadan, özellikle bu Covid salgını döneminde enfeksiyon kapma riskini artırmadan, başkalarıyla mümkün olan en az temas ile lokal anestezi altında klinikte kulak ameliyatı….
Kulak Ameliyatı Yöntemleri
Kepçe Kulak Ameliyatı yaklaşık olarak 1 saat süren, hastanın işlemden hemen sonra aynı gün evine dönebildiği, oldukça kısa iyileşme süresi olan bir ameliyattır. Ameliyat, yaşı küçük olan çocuklar haricinde lokal anestezi altında, yani uyuşturarak klinik şartlarında yapılabilir. Yaşı küçük çocuklarda ise genel anestezi altında hastanede yapmak uygun olur.
Ameliyata başlamadan önce kulak şeklinde yapılması gerekenler ve kulak arkasında kesinin yapılacağı yer için çizim yapılır. Çizim sonrasında lokal anestezi uygulanır. Tam olarak kulak uyuştuktan sonra kulak arkasından bir kaç milimetre genişliğinde bir cilt parçası çıkarılacak şekilde bir kesi yapılır ve şekli bozuk olan kıkırdak yapı ortaya konur. Yapılacak müdahalenin şekline göre bu kesinin şekli değişkenlik gösterebilir ancak yaklaşık olarak 3 cm’lik bir kesi olacağı söylenebilir. Kepçe kulak bozukluğunun şekline göre kıkırdakla ilgili işlemler yapılır. Bu işlemler kıkırdakta kalıcı dikişlerle kulak açılarının değiştirilmesi ve büyük olan kıkırdaktan doku çıkarılması şeklinde olabilir. Kanama olmaması için kontroller yapıldıktan sonra dikişler dışarıdan görünmeyecek şekilde cilt dikilir. Son olarak yaklaşık 1-2 gün kalacak sargıyla ameliyat bölgesi kapatılır.
Konka
Konkanın büyüklük ve derinliği çok fazla değil ve kıkırdak çok sert değilse (yani şekil değiştirmeye dirençli değilse), konka kıkırdağı ile kulağın hemen arkasındaki mastoid kemik üzerindeki zar arasına kalıcı dikişler konur. Konka kıkırdağı çok sertse veya konka çok derin ve büyükse, bu durumda bir miktar kıkırdak dokusu çıkarılır ve kemikle kıkırdak arasına yine kalıcı dikişler konur.
Antiheliks
Antihelikal kıvrım az gelişmişse veya hiç yoksa, bu kıvrımın olması gerektiği yer belirlenir ve kalıcı dikişlerle bu kıvrım oluşturulabilir.
Kulak Memesi
Kulak memesi normalden büyük ise, bir miktar doku çıkarılarak kulak memesinin boyutları küçültülebilir. Özellikle konkanın büyük ve derin olduğu durumlarda kulak memesinin yanakla yaptığı açı geniş ise, bu durumda konkaya yapılan müdahale sırasında kalıcı dikişlerle ve kıkırdak çıkararak kulak memesinin açısı daraltılabilir.
Darwin Çıkıntısı
Darwin çıkıntısının kulağı büyük gösterecek kadar belirgin olması durumunda, kulak heliksinin ön yüzünden, kıvrımın içinde kalacak şekilde kesi yapılarak buradaki fazla deri ve kıkırdak çıkarılıp cilt geri dikilebilir.
Büyük Kulak
Kulağın büyük olması durumunda, kulaktan bazı yöntemlerle doku çıkarılarak kulak küçültülebilir
Stahl Kulağı
Stahl Kulağı tedavisi diğer kepçe kulak şekillerine göre daha zordur. Kıkırdak geniş bir şekilde ortaya konarak, bir kısım kıkırdak çıkarılarak, kıkırdağa şekil verilerek bu durum daha kabul edilebilir bir görüntüye kavuşturulabilir.