Aklınıza Takılan Her Şeyi Sorabilirsiniz.
Sorularınızı Cevaplamak için Her Zaman Hazırız. Sık Sorulan SorularBize SorunSık Sorulan Sorular
Kepçe kulak ameliyatı için uygun bir hasta mıyım?
Bu soruyu aslında hastanın kendisi cevaplamalıdır. Kulaklarının belirgin olmasından şikayetçi olan bir birey bu ameliyat için bir adaydır. Klinikte ilk görüşmede hastanın şikayetleri ve beklentileri dinlenir, muayenesi yapılır ve ameliyatla nasıl bir sonuç elde edilebileceği konuşulur. Bunun neticesinde, hasta ve doktor birlikte ameliyata karar verebilir.
çocuklarda Ameliyat için en uygun yaş nedir?
Okul öncesi yaşlarda, çocukların kepçe kulakla ilgili olumsuz düşünceleri pek olmaz. Ancak yaş biraz daha ilerleyip çocuklar okula gitmeye başladıklarında, kepçe kulak farkındalığı gelişebilir ve arkadaşları tarafından zorbalığa maruz kalabilirler. Bunu engellemek için çocuklar okula başlamadan ameliyat etmek uygun görünebilir.
Diğer taraftan kulak gelişiminde, kulağın eni 6-7 yaşlarında, yüksekliği ise 10-12 yaşlarında erişkin boyutlarına ulaşır. Fakat bu demek değildir ki 12 yaşına kadar bekleyelim. Çocuk kepçe kulağı ameliyatı için istekliyse, 5-6 yaş itibariyle ameliyat edilebilir. Kulak bu yaşlardan sonra da gelişmeye devam ettiği için, ameliyatın kulak gelişimine olumsuz bir etkisinin olabileceği akıllara gelebilir. Ancak çalışmalar göstermiştir ki bir çocuk 5-6 yaşlarında bile ameliyat edilmiş olsa kulak normal gelişmesine devam eder; yani ameliyatın kulağın gelişmesi üzerinde olumsuz bir etkisi olmaz.
Ameliyat yaşıyla ilgili başka önemli bir konu, çocuğun bu ameliyatı istemesidir. Çocuk, sıkıntı duymadığı bir konuda ameliyat olmayı istemeyecektir. Hem ameliyat zamanı, hem de ameliyat sonrası bakımda çocuğun uyum içinde olması, korkmaması sürecin sağlıklı işlemesi için gereklidir. Bunun için de çocuğun kepçe kulakla ilgili bir farkındalığı ve ameliyat olma isteği gereklidir. Bu da çocuğun belli bir yaşa erişmiş olmasını gerektirir.
Kulak kıkırdağının şekillendirilebilir olması kulak ameliyatı zamanıyla ilgili başka önemli bir konudur. Kulak kıkırdağı 5-6 yaş civarına kadar daha yumuşak bir yapıdadır. Bu nedenle bu yaşlarda yapılan ameliyat daha iyi sonuçlar vermektedir. Yaş ilerledikçe kıkırdak yapısı sertleşir ve bunun ameliyatın başarısı üzerine olumsuz bir etkisi olabilir.
Bütün bunlar dikkate alındığında kesin şu yaşta ameliyat olmalı demek zordur. Her bir çocuğa özel davranmak gerekir. Ancak yine de, ameliyat başlangıç yaşı olarak 6-8 yaş söylenebilir.
Kulaklar ameliyat olmadan şekillendirilebilir mi?
Evet, böyle bir ihtimal var. Ancak bu, hemen doğum sonrası uygulanırsa başarılı olabilir. Gebelik sırasında anneden bebeğe geçen estrojen hormonu, bebekte kulak kıkırdağının yumuşamasını ve şekillendirilebilir olmasını sağlar. Anneden geçen bu hormon doğumdan sonraki ilk 4 gün bebekte kalır ve sonrasında vücut bu hormonu ortadan kaldırır. İşte doğumdan sonraki bu ilk 4 gün, kulak kıkırdağının şekillendirilmesi için çok kıymetlidir ve bu dönemde müdahale etmek gerekir. Kulaklar bu şekilde 1.5-2 ay kadar bir süre daha ilk zamanki kadar olmasa da nispeten şekillendirilebilir durumda kalır. 3. aydan sonra ise böyle bir şekillendirme ihtimali kalmaz.
Kepçe kulak bozukluğu doğumdan sonra hemen kendini göstermeyebilir ve ameliyatsız kulak şekillendirmesi için kıymetli bu zaman dilimi kaçırılabilir. Bu nedenle çocukların kulaklarını doğum sonrasında düzenli kontrol etmekte fayda var.
Kepçe kulak haricinde, kulak kıkırdağında olabilecek başka şekil bozuklukları da bu dönemde düzeltiebilir. Bu şekillendirme için doktorunuz özel bir kalıp uygular ve yenidoğanı düzenli olarak kontrollerde değerlendirir. Bu uygulamanın doktor gözetiminde yapılmaması, kulakta basıya bağlı yaraların açılmasına neden olabilir. Böylesi bir kalıpla şekillendirme yöntemiyle kulak şekil bozukluklarında %90’a varan başarı elde edilebilir.
İple ameliyat tekniğini uyguluyor musunuz?
Kesinlikle uygulamıyor ve önermiyorum. İple kulak ameliyatı denilen ve basit olduğu gerekçesiyle ön plana çıkarılan bu yöntem, başarının düşük ve tekrar açılma ihtimalinin yüksek olduğu bir yöntemdir. Bu hastaların en az yarısında kulağın eski haline dönmesi ihtimali vardır. Yine hastaların %50’sinde cilt altındaki bu iplerin dışarı çıktığı bildirilmiştir. Özellikle ameliyat söz konusu olduğunda, “5 dakikada ameliyat”, “kesmeye gerek yok”, “hemen aynı gün işinize dönün” gibi slogan sözler ne yazık ki tıbbın gerçekleriyle uyuşmamaktadır.Başarılı sonuç, emek ve özenle elde edilir.
Ameliyat olmaya karar verirsem ameliyattan önce nelere dikkat etmem gerekir?
Ameliyattan bir hafta öncesinden itibaren aspirin, kumadin, vitamin E içeren ilaçlar ve balık yağını tüketmemeniz gerekir çünkü bunlar ameliyatta kanamayı artırırlar. Sigara kullanıyorsanız, ameliyattan önce sigaraya ara vermenizde fayda var.
Ameliyat tamamen uyutularak mı yoksa sadece uyuşturularak mı yapılıyor ?
Hastaya göre değişmekle birlikte, küçük çocuklarda uyutularak, yani genel anestezi altında; ameliyatta işbirliği içinde olabilecek yaştaki çocuklar ve erişkinlerde iğne ile uyuşturularak, yani lokal anestezi altında yapılır. Uyutularak yapılması gerektiğinde tam teşekküllü bir hastanede, lokal anestezi altında yapılacağında ise klinikte müdahale yapılır.
Ameliyat günü ne yapmam gerekiyor?
Ameliyat lokal anesteziyle yapılacaksa randevunuza belirlenen saatte tok olarak gelmeniz gerekir. Ancak genel anestezi altında yapılacaksa, ameliyat günü hastaneye belirlenen saatte, aç olarak (en az 6 saat) gelmeniz gerekir. Boyun kısmı geniş veya önden iliklenen bir kıyafet seçmeniz, ameliyat sonrasında size kolaylık sağlayacaktır.
Ameliyat ne kadar sürer?
Mevcut bozukluğun ve yapılacak ameliyatın türüne göre 45 dakika ile 1 buçuk saat arasında değişir.
Uyuşturularak yapıldığında ağrı hisseder miyim?
Lokal anestezi uygulanırken çok hafif bir ağrı hissedebilirsiniz. İğneden sonra dokunulduğunu anlarsınız ancak herhangi bir acı-ağrı hissetmezsiniz.
ameliyattan sonra ağrım olur mu?
Uyuşukluğun etkisi 10-12 saat kadar sürer. Sonrasında bir miktar ağrınız olabilir ancak bu, çoklukla ağrı kesicilerle rahat bir şekilde kontrol altına alınır. İlk bir kaç gün ağrı başlamasını beklemeden ağrı kesicileri almanızda fayda var. Ağrıyı engellemek, ağrıyı kesmekten daha kolaydır.
Hastanede kalmam gerekecek mi?
Hastane şartlarında genel anesteziyle yapılan kepçe kulak ameliyatından sonra hastanede kalmanıza gerek olmaz.
yanımda birisinin olması gerekir mi?
Uygulama lokal anesteziyle yapılacaksa normalde ameliyat sonrası aslında pek bir sıkıntınız olmayacaktır. Ancak yine de yanınızda birisinin olmasında fayda var. Ameliyatınız genel anesteziyle yapılacaksa size yardımcı olacak birisinin yanınızda olması gerekli olabilir.
Ameliyattan sonra ilaç kullanacak mıyım?
Ameliyattan sonra kullanmak üzere ağrı kesici reçete edilecek. Bazı durumlarda antibiyotik de reçete edilebilir.
ameliyattan sonra pansuman ve sargım ne zaman açılacak?
Ameliyat bitiminde kulaklarınızı içine alacak bir sargı uygulanır. Bu sargı yapılan ameliyata göre değişmekle beraber 1-3 gün içinde doktorunuz tarafından açılır ve ameliyat yeri kontrol edilir.
ameliyattan sonra doktor kontrollerim ne zaman olacak?
Ameliyattan 1-2 gün sonra pansuman açılması ve yara yeri kontrolü yapıldıktan sonra bir şikayetiniz olmaması durumunda 1. ayda tekrar kontrolünüz yapılacaktır. Aşırı ağrı, akıntı, kanama gibi durumlarda bu süreyi beklemeden doktorunuzla görüşerek kontrole gidebilirsiniz.
yara yeri bakımını nasıl yapacağım?
Ameliyattan 2 gün sonra pansumanınızın açılmasını takiben hızlı bir duş alabilirsiniz. Böylece yara yerlerinizdeki olası kabuklar da temizlenmiş olur. Duştan sonra yara yerini kurutup Batticon gibi bir temizleyiciyle yara yerini temiz tutabilirsiniz. Bunun haricinde özel bir yara bakımı yapmanıza gerek yoktur.
kulağımda şişlik morluk olacak mı?
Kulağınızda 3-4. günlere kadar artan ve sonrasında azalan bir şişliğiniz olacak. Kulak üzerine doğrudan temas etmemek kaydıyla ara ara buz uygulamak, baş yukarıda kalacak şekilde istirahat etmek şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Yapılan müdahaleye bağlı olarak morluk görülebilir de, hiç görülmeyebilir de.
Dikişlerim alınacak mı?
Dikişleriniz cilt altında olup görünmeyecek ve alınmasına gerek olmadan kendiliğinden eriyecektir.
sargı açıldıktan sonra özel bir bandaj kullanmam gerekir mi?
Yapılan ameliyata bağlı olarak kulaklarınızı koruyacak bir bandaj takmanız gerekebilir. Bunların kepçe kulak ameliyatı için özel hazırlanmış bandajlar olması şart değildir. Ancak hastaların sıkça kullandığı tenisçi bandı gibi sıkı bandajlar yerine yumuşak bandanaları tercih etmekte fayda var. Bu bandanayı ilk 5 gün tüm gün, sonraki 15 gün sadece geceleri kullanabilirsiniz.
Ameliyattan sonra yan yatabilir miyim?
Ameliyattan sonraki ilk 2-3 gün sırt üstü ve başınız birkaç yastıkla yükseltilerek yatmanız gerekir. Bundan sonrasında tek yastıkla yatabilirsiniz ancak 2-3 hafta kadar daha sırt üstü yatmaya devam etmeniz gerekir. Zaman içinde, yavaş yavaş yan dönmeye başlayabilirsiniz; rahatsızlık hissiyle vücudunuz size ne zaman yan döneceğinizi söyleyecektir.
Ameliyattan sonra ne kadar istirahat etmem gerekir?
Ameliyattan sonra 2-4 gün istirahat etmenizde fayda var. Sonrasında yavaş yavaş günlük rutininize ve işinize dönebilirsiniz.
Ne zaman spor yapabilirim?
Yürüyüş gibi hafif egzersizlere 10 gün sonra başlayabilirsiniz. Temas ihtimali olmayan spor aktivitelerine 2 hafta sonra, havuz kullanmaya 3-4 hafta sonra, temas sporlarına ise 6 hafta sonra başlayabilirsiniz.
Hamam ve sauna ne zaman kullanabilirim?
Şişlikleriniz geçene kadar 3-4 hafta bunlardan uzak durmanızda fayda var.
Cinsel yaşamıma ne zaman donebilirim?
2 hafta kadar cinsel aktiviteden kaçınmanız gerekir.
Ameliyat sonrası duymam etkilenir mi?
Hayır, kepçe kulak ameliyatından sonra duymanızla ilgili herhangi bir değişiklik olmaz.
İz kalır mı?
Kepçe kulak ameliyatında cerrahi kesi, kulak arkasında olur ve özenli bir şekilde dikilir. İlk bir iki ay kulağın arkası açılıp bakıldığında bir iz görünse de, zaman içinde bu iz neredeyse görünmez hale gelir.
bu ameliyattan sonra karşılaşılabilecek sıkıntılar nelerdir?
Sayacağım sıkıntılar, gerçekleşme ihtimali olan durumlardır. Bunu hastalara genellikle “yıllardır trafiğe yaya veya sürücü olarak çıkıyorsunuz; hiç kaza geçirmediniz ama bu, bugün eve dönerken kaza geçirmeyeceğiniz anlamına gelmiyor” şeklinde açıklarım. Aynı şekilde her ameliyatta olduğu gibi, bu ameliyatta da çeşitli istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Bunlar, erken dönem ve geç dönem sıkıntılar olabilir.
Erken dönemde, ağrı, kanama , enfeksiyon ve yara yerinin açılması görülebilir.
Geç dönemde, ağrı, his kaybı, kulaklarda tekrar kepçeleşme ve kulaklar arasında asimetri görülebilir.
Kepçe kulakta görülen bozukluklara buradan ve
bunların tedavilerine buradan bakabilirsiniz.